
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Masa maślana:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Masło utrzeć na pulchna masę, nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń.
Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz