Przejdź do głównej zawartości

Piernik Staropolski

Piernik staropolski to jeden z pierwszych zwiastunów świąt. Na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem zapach korzennych przypraw roznosi się po całym domu, wprowadzając namiastkę świątecznej atmosfery w szare, listopadowe dni.

Przepis na piernik staropolski większość z nas ma z tego samego źródła. Autorstwo najbardziej znanej receptury przypisuje się bowiem Lucynie Ćwierczakiewiczowej.

Tym, co wyróżnia go spośród innych ciast korzennych, jest czas, jakiego potrzebuje ciasto na to, by "dojrzeć". Zwykle przygotowuje się je na około 4-6 tygodni przed świętami, a następnie odstawia pod przykryciem do lodówki. By piernik był miękki, na kilka dni przed Wigilią przekłada się go powidłami. Dzięki temu rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczny.

By ciasto na piernik dojrzewający miało nieco ciemniejszy kolor, możesz dodać do niego nieco kakao.

By ciasto na piernik dojrzewający miało nieco ciemniejszy kolor, możesz dodać do niego nieco kakao.Według klasycznego przepisu, do przygotowania piernika potrzebujemy przede wszystkim dobrego miodu. Co prawda wyjdzie też na sztucznym, ale najpiękniejszy aromat zawdzięcza temu naturalnemu, najlepiej spadziowemu. Oprócz niego do przygotowania piernika potrzebny jest również cukier (niektórzy przygotowują z niego karmel, który nadaje ciastu dodatkowego aromatu). Ciemniejszy kolor ciasta uzyskamy, dodając do niego również nieco kakao.

Co oprócz nich? Dużo mąki. Zazwyczaj jest to mąka pszenna, ale jeśli chcecie, mniej więcej 1/3 możesz zastąpić mąką żytnią. Sprawi, że piernik będzie nieco mniej puszysty, a za to bardziej zwarty.

Piernik - jak to piernik - nie obędzie się też bez korzennych przypraw. Możesz skomponować ich skład według własnego uznania (na przykład według poniższego przepisu) albo skorzystać z gotowych mieszanek. Kupując je, popatrz na skład. Weź tę, w której w ogóle nie ma cukru albo jest on na którymś z dalszych miejsc składu. .




Piernik dojrzewającySkładniki:

    1/2 kg miodu
    400 g cukru (można dać o połowę mniej)
    250 g masła
    1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    125 ml zimnego mleka
    1/2 łyżeczki soli

Przyprawy:

    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki mielonego anyżu
    1/4 łyżeczki mielonych goździków

Sposób przygotowania:

    Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy.
    Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.
    Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie.
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
    Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut.
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,110375,22704204,piernik-staropolski-juz-czas-go-przygotowac.html

Popularne posty z tego bloga

Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie – zdrowy obiad

Syty, aromatyczny i pyszny – makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie to naprawdę świetny pomysły na zdrowy i odżywczy obiad. A co najlepsze – jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu! Kocham makaron! Niestety, ten dostał łatkę „niedietetycznego” i „kalorycznego”, chociaż to nie do końca prawda. Makaron skutecznie możemy jeść na diecie, jeśli jest odpowiednio skomponowany i w odpowiedniej ilości. Jeśli liczycie kalorie, nie mieszajcie sosu z makaronem, tylko najpierw podawajcie makaron na talerzu, zmierzcie porcję i dopiero nałóżcie resztę dania. Ten przepis to propozycja aromatycznego obiadu – w sam raz na chłodne i ciemne popołudnia, które mamy o tej porze roku. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami suszonych pomidorów, to jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. Przepis jest banalnie prosty i każdy będzie potrafił go wykonać. Robi się go też bardzo szybko  Polecam i dajcie znać, jak wyszło!   ...

Fit obiad

Dziś odsyłam was do filmiku na którym można znaleźć inpiracje na smaczny, zdrowy obia. Zapraszam do obejrzenia ! 

Mega burger

Składniki na 4 solidne kotlety: 700g mielonego mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowego 10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy mała cebula 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżeczka oleju Sposób przygotowania: Cebulę i pomidory drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na kotleta, dopraw do smaku. Smaż na patelni do grillowania lub zwykłej na łyżeczce oleju. Podawaj z podgrzaną w piekarniku bułką, warzywami i domowym ketchupem Wartość odżywcza 1 burgera (samego kotleta): Energia: 282 kcal Białko: 37 g Tłuszcz: 12 g Węglowodany: 7 g Błonnik pokarmowy: 1 g