Piernik staropolski to jeden z pierwszych zwiastunów świąt. Na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem zapach korzennych przypraw roznosi się po całym domu, wprowadzając namiastkę świątecznej atmosfery w szare, listopadowe dni.
Przepis na piernik staropolski większość z nas ma z tego samego źródła. Autorstwo najbardziej znanej receptury przypisuje się bowiem Lucynie Ćwierczakiewiczowej.
Tym, co wyróżnia go spośród innych ciast korzennych, jest czas, jakiego potrzebuje ciasto na to, by "dojrzeć". Zwykle przygotowuje się je na około 4-6 tygodni przed świętami, a następnie odstawia pod przykryciem do lodówki. By piernik był miękki, na kilka dni przed Wigilią przekłada się go powidłami. Dzięki temu rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczny.
By ciasto na piernik dojrzewający miało nieco ciemniejszy kolor, możesz dodać do niego nieco kakao.
Według klasycznego przepisu, do przygotowania piernika potrzebujemy przede wszystkim dobrego miodu. Co prawda wyjdzie też na sztucznym, ale najpiękniejszy aromat zawdzięcza temu naturalnemu, najlepiej spadziowemu. Oprócz niego do przygotowania piernika potrzebny jest również cukier (niektórzy przygotowują z niego karmel, który nadaje ciastu dodatkowego aromatu). Ciemniejszy kolor ciasta uzyskamy, dodając do niego również nieco kakao.
Co oprócz nich? Dużo mąki. Zazwyczaj jest to mąka pszenna, ale jeśli chcecie, mniej więcej 1/3 możesz zastąpić mąką żytnią. Sprawi, że piernik będzie nieco mniej puszysty, a za to bardziej zwarty.
Piernik - jak to piernik - nie obędzie się też bez korzennych przypraw. Możesz skomponować ich skład według własnego uznania (na przykład według poniższego przepisu) albo skorzystać z gotowych mieszanek. Kupując je, popatrz na skład. Weź tę, w której w ogóle nie ma cukru albo jest on na którymś z dalszych miejsc składu. .
Składniki:
1/2 kg miodu
400 g cukru (można dać o połowę mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
Przyprawy:
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy.
Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.
Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut.
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,110375,22704204,piernik-staropolski-juz-czas-go-przygotowac.html
Przepis na piernik staropolski większość z nas ma z tego samego źródła. Autorstwo najbardziej znanej receptury przypisuje się bowiem Lucynie Ćwierczakiewiczowej.
Tym, co wyróżnia go spośród innych ciast korzennych, jest czas, jakiego potrzebuje ciasto na to, by "dojrzeć". Zwykle przygotowuje się je na około 4-6 tygodni przed świętami, a następnie odstawia pod przykryciem do lodówki. By piernik był miękki, na kilka dni przed Wigilią przekłada się go powidłami. Dzięki temu rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczny.
By ciasto na piernik dojrzewający miało nieco ciemniejszy kolor, możesz dodać do niego nieco kakao.

Co oprócz nich? Dużo mąki. Zazwyczaj jest to mąka pszenna, ale jeśli chcecie, mniej więcej 1/3 możesz zastąpić mąką żytnią. Sprawi, że piernik będzie nieco mniej puszysty, a za to bardziej zwarty.
Piernik - jak to piernik - nie obędzie się też bez korzennych przypraw. Możesz skomponować ich skład według własnego uznania (na przykład według poniższego przepisu) albo skorzystać z gotowych mieszanek. Kupując je, popatrz na skład. Weź tę, w której w ogóle nie ma cukru albo jest on na którymś z dalszych miejsc składu. .

1/2 kg miodu
400 g cukru (można dać o połowę mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
Przyprawy:
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy.
Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.
Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut.
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,110375,22704204,piernik-staropolski-juz-czas-go-przygotowac.html