składniki:
ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
krem z nutellą:
200 g masła
200 g nutelli
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
dodatkowo:
dżem z czarnych porzeczek
2 opakowania Maltesersów (na większy tort potrzebne będą 3 opakowania
część się kruszy podczas przecinania na pół)
sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao, i chwilę razem miksujemy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) Do 1/3 części dodajemy 2 łyżki kakao. Do 2/3 pozostałego ciasta 2 łyżki mąki. Przygotowujemy dwa rękawy cukiernicze lub silne worki jednorazowe. Umieszczamy je w wysokich szklankach i wtedy dopiero przekładamy do rękawów ciasto. Rękaw z ciastem kakaowym powinien mieć większą dziurkę na końcu. Część białego ciasta pozostawiamy w misce (na dno i do przykrycia). Krem: Masło ucieramy na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżeczce nutelli. Na końcu dodajemy kakao i alkohol. Poniższe czynności powtarzamy trzykrotnie (aby otrzymać trzy placki). Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy cienką warstwę białego ciasta. Na to wyciskamy z rękawa okręgi z ciasta kakaowego, na nich powtarzamy okręgi ciastem jasnym i jeszcze raz powtarzamy okręgi ciemne. Całość przykrywamy cienką warstwą ciasta jasnego. Każdy placek pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu mogą tworzyć się górki, po upieczeniu można je wyrównać nożem. Upieczone placki przekładamy dżemem i kremem z nutelli. Całość z wierzchu smarujemy kremem i ozdabiamy polówkami Maltesersów. Serce powstało z odwróconych połówek.
Więcej: http://ugotuj.to/ugotuj/-163541864/tort+z+serduszkiem++przepis+blogera/p/
ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
krem z nutellą:
200 g masła
200 g nutelli
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu lub innego alkoholu
dodatkowo:
dżem z czarnych porzeczek
2 opakowania Maltesersów (na większy tort potrzebne będą 3 opakowania
część się kruszy podczas przecinania na pół)
sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao, i chwilę razem miksujemy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) Do 1/3 części dodajemy 2 łyżki kakao. Do 2/3 pozostałego ciasta 2 łyżki mąki. Przygotowujemy dwa rękawy cukiernicze lub silne worki jednorazowe. Umieszczamy je w wysokich szklankach i wtedy dopiero przekładamy do rękawów ciasto. Rękaw z ciastem kakaowym powinien mieć większą dziurkę na końcu. Część białego ciasta pozostawiamy w misce (na dno i do przykrycia). Krem: Masło ucieramy na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżeczce nutelli. Na końcu dodajemy kakao i alkohol. Poniższe czynności powtarzamy trzykrotnie (aby otrzymać trzy placki). Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy cienką warstwę białego ciasta. Na to wyciskamy z rękawa okręgi z ciasta kakaowego, na nich powtarzamy okręgi ciastem jasnym i jeszcze raz powtarzamy okręgi ciemne. Całość przykrywamy cienką warstwą ciasta jasnego. Każdy placek pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu mogą tworzyć się górki, po upieczeniu można je wyrównać nożem. Upieczone placki przekładamy dżemem i kremem z nutelli. Całość z wierzchu smarujemy kremem i ozdabiamy polówkami Maltesersów. Serce powstało z odwróconych połówek.
Więcej: http://ugotuj.to/ugotuj/-163541864/tort+z+serduszkiem++przepis+blogera/p/
Komentarze
Prześlij komentarz