Przejdź do głównej zawartości

Tort z Serduszkiem

składniki:

    ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    2.5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    2 łyżki mąki
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    krem z nutellą:
    200 g masła
    200 g nutelli
    2 łyżki kakao
    2 łyżki rumu lub innego alkoholu
    dodatkowo:
    dżem z czarnych porzeczek
    2 opakowania Maltesersów (na większy tort potrzebne będą 3 opakowania
    część się kruszy podczas przecinania na pół)

sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao, i chwilę razem miksujemy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3) Do 1/3 części dodajemy 2 łyżki kakao. Do 2/3 pozostałego ciasta 2 łyżki mąki. Przygotowujemy dwa rękawy cukiernicze lub silne worki jednorazowe. Umieszczamy je w wysokich szklankach i wtedy dopiero przekładamy do rękawów ciasto. Rękaw z ciastem kakaowym powinien mieć większą dziurkę na końcu. Część białego ciasta pozostawiamy w misce (na dno i do przykrycia). Krem: Masło ucieramy na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżeczce nutelli. Na końcu dodajemy kakao i alkohol. Poniższe czynności powtarzamy trzykrotnie (aby otrzymać trzy placki). Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy cienką warstwę białego ciasta. Na to wyciskamy z rękawa okręgi z ciasta kakaowego, na nich powtarzamy okręgi ciastem jasnym i jeszcze raz powtarzamy okręgi ciemne. Całość przykrywamy cienką warstwą ciasta jasnego. Każdy placek pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu mogą tworzyć się górki, po upieczeniu można je wyrównać nożem. Upieczone placki przekładamy dżemem i kremem z nutelli. Całość z wierzchu smarujemy kremem i ozdabiamy polówkami Maltesersów. Serce powstało z odwróconych połówek.
Więcej: http://ugotuj.to/ugotuj/-163541864/tort+z+serduszkiem++przepis+blogera/p/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie – zdrowy obiad

Syty, aromatyczny i pyszny – makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie to naprawdę świetny pomysły na zdrowy i odżywczy obiad. A co najlepsze – jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu! Kocham makaron! Niestety, ten dostał łatkę „niedietetycznego” i „kalorycznego”, chociaż to nie do końca prawda. Makaron skutecznie możemy jeść na diecie, jeśli jest odpowiednio skomponowany i w odpowiedniej ilości. Jeśli liczycie kalorie, nie mieszajcie sosu z makaronem, tylko najpierw podawajcie makaron na talerzu, zmierzcie porcję i dopiero nałóżcie resztę dania. Ten przepis to propozycja aromatycznego obiadu – w sam raz na chłodne i ciemne popołudnia, które mamy o tej porze roku. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami suszonych pomidorów, to jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. Przepis jest banalnie prosty i każdy będzie potrafił go wykonać. Robi się go też bardzo szybko  Polecam i dajcie znać, jak wyszło!   ...

Fit obiad

Dziś odsyłam was do filmiku na którym można znaleźć inpiracje na smaczny, zdrowy obia. Zapraszam do obejrzenia ! 

Mega burger

Składniki na 4 solidne kotlety: 700g mielonego mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowego 10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy mała cebula 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżeczka oleju Sposób przygotowania: Cebulę i pomidory drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na kotleta, dopraw do smaku. Smaż na patelni do grillowania lub zwykłej na łyżeczce oleju. Podawaj z podgrzaną w piekarniku bułką, warzywami i domowym ketchupem Wartość odżywcza 1 burgera (samego kotleta): Energia: 282 kcal Białko: 37 g Tłuszcz: 12 g Węglowodany: 7 g Błonnik pokarmowy: 1 g