W zestawieniu jajecznych śniadań nie może zabraknąć jajecznicy - u nas w wersji meksykańskiej - w tortilli z fasolą i pikantną papryczką chili. Mięsożercom polecamy natomiast przepis na jajecznicę na szynce.Składniki:
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
1 papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
1 dojrzałe awokado
1 limonka
5 jajek (z wolnego chowu)
sól
pieprz
1 garść startego sera żółtego (może być cheddar)
1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180 st. C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,15556946,Jajka_na_sniadanie_na_9_sposobow.html
Komentarze
Prześlij komentarz