Przejdź do głównej zawartości

Serduszka miłości

Serduszka miłości Składniki:

    250 g (mogą być mrożone) malin
    miąższ z 2 lasek wanilii
    150 g masła
    sól
    200 g mąki
    2 torebki cukru waniliowego
    5 jajek
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki stołowe Limoncello (włoski cytrynowy likier)
    4 łyżki stołowe cukru pudru
    100 g kremówki śmietany



 Sposób przygotowania: Maliny myjemy, mrożone rozmrażamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zagotowujemy miąższ wanilii w 250 ml wody, dodając masło i dwie szczypty soli. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy ponownie na niewielkim ogniu i mieszamy tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki biały nalot. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie, stale mieszając, dodajemy kolejno jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm, wyciskamy na blachę 10 serduszek (grubości ok. 1 cm i średnicy ok. 8 cm). Blachę wkładamy na środkową prowadnicę piekarnika i pieczemy serduszka na złoto (około 20 min). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy serduszka w środku jeszcze ok. 5 min. Wyjmujemy serduszka, przekrawamy w poprzek na połowy i zostawiamy do wystygnięcia na kuchennej siatce. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200°C i z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszą. Maliny rozdrabniamy, przecieramy przez drobne sito i mieszamy z serkiem mascarpone, likierem Limoncello i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą malinową. Gotowy krem wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wyciskamy go równomiernie na spodnią część każdego serduszka. Przykrywamy je drugim serduszkiem. Całość możemy udekorować całymi malinami.
Więcej: http://ugotuj.to/ugotuj/174600517/serduszka+milosci/p/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie – zdrowy obiad

Syty, aromatyczny i pyszny – makaron z cukinią i kurczakiem w czerwonym sosie to naprawdę świetny pomysły na zdrowy i odżywczy obiad. A co najlepsze – jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu! Kocham makaron! Niestety, ten dostał łatkę „niedietetycznego” i „kalorycznego”, chociaż to nie do końca prawda. Makaron skutecznie możemy jeść na diecie, jeśli jest odpowiednio skomponowany i w odpowiedniej ilości. Jeśli liczycie kalorie, nie mieszajcie sosu z makaronem, tylko najpierw podawajcie makaron na talerzu, zmierzcie porcję i dopiero nałóżcie resztę dania. Ten przepis to propozycja aromatycznego obiadu – w sam raz na chłodne i ciemne popołudnia, które mamy o tej porze roku. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami suszonych pomidorów, to jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. Przepis jest banalnie prosty i każdy będzie potrafił go wykonać. Robi się go też bardzo szybko  Polecam i dajcie znać, jak wyszło!   ...

Fit obiad

Dziś odsyłam was do filmiku na którym można znaleźć inpiracje na smaczny, zdrowy obia. Zapraszam do obejrzenia ! 

Mega burger

Składniki na 4 solidne kotlety: 700g mielonego mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowego 10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy mała cebula 2 łyżki musztardy sól, pieprz łyżeczka oleju Sposób przygotowania: Cebulę i pomidory drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki na kotleta, dopraw do smaku. Smaż na patelni do grillowania lub zwykłej na łyżeczce oleju. Podawaj z podgrzaną w piekarniku bułką, warzywami i domowym ketchupem Wartość odżywcza 1 burgera (samego kotleta): Energia: 282 kcal Białko: 37 g Tłuszcz: 12 g Węglowodany: 7 g Błonnik pokarmowy: 1 g