Są batony i batony. Bazą naszych jest ciemna czekolada o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i lekko uprażone orzechy.
Składniki
200 g bakalii (u nas migdały i orzechy laskowe)
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy aromat, zestawiamy je z ognia i studzimy, a następnie dość grubo siekamy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy połamaną czekoladę, masło i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając, i łączymy z siekanką orzechowo-migdałową. Masę wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do zastygnięcia, a potem kroimy.
Więcej: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,11784376,czekoladowe-batony-z-orzechami,,2.html
Składniki
200 g bakalii (u nas migdały i orzechy laskowe)
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy aromat, zestawiamy je z ognia i studzimy, a następnie dość grubo siekamy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy połamaną czekoladę, masło i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając, i łączymy z siekanką orzechowo-migdałową. Masę wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do zastygnięcia, a potem kroimy.
Więcej: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,11784376,czekoladowe-batony-z-orzechami,,2.html
Komentarze
Prześlij komentarz